Overgewicht bij volwassenen

Ongeveer de helft van de mensen in Nederland heeft overgewicht. Met ‘overgewicht’ bedoelen we dat u te zwaar bent en te veel lichaamsvet heeft. Sommige culturen zien overgewicht als een teken van rijkdom, gezondheid en vruchtbaarheid. Maar uit onderzoek weten we dat overgewicht slecht kan zijn voor uw gezondheid. Overgewicht kan op twee manieren worden vastgesteld. We kijken of uw gewicht ‘past’ bij uw lengte.En we meten de buikomvang. Dit is een goede maat voor de hoeveelheid lichaamsvet.
Waardoor komt het?

Wat zijn de gevolgen?

Als u te zwaar bent, kost het u meer moeite om te bewegen. U wordt sneller kortademig en moe en u transpireert meer. Het wordt lastiger om uit uw stoel op te staan. U gaat ertegen opzien de trap te nemen. De kans bestaat dat u steeds minder beweegt en u steeds minder fit voelt.Als u veel te zwaar bent, heeft u meer kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten (zoals een hartinfarct of een beroerte), suikerziekte (diabetes) en gewrichtsklachten. Ook galstenen en kanker komen vaker voor.

Wanneer heeft u overgewicht?

Overgewicht kan op twee manieren worden vastgesteld:
U kunt uw BMI (Body Mass Index) berekenen. Dit getal geeft aan of uw gewicht ‘past’ bij uw lengte. Ga hiervoor naar www.nhg.org/bmi en vul uw gewicht en lengte in. Dan wordt de BMI voor u uitgerekend. Ook op de praktijk kunnen we uw BMI voor u uitrekenen. Er is sprake van overgewicht als de BMI meer is dan 25.

De buikomvang is een goede maat voor de hoeveelheid lichaamsvet. Leg hiervoor een meetlint om uw middel. Bij vrouwen is er sprake van een vergrote buikomvang als deze groter is dan 80 cm, bij mannen als deze groter is dan 94 cm.

De kans op overgewicht

De ene mens wordt sneller dik dan de ander. Erfelijkheid speelt hierbij een kleine rol. De belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Als u meer eet dan uw lichaam nodig heeft, worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet. De kans op overgewicht is groter:

  • als u als kind al overgewicht had
  • als een of beide ouders overgewicht hebben
  • als u uit een gezin komt met ongezonde voedingsgewoontes (veel frisdrank, bier, vette snacks en snoep) en weinig beweging (veel in de auto of achter de computer of tv zitten);
  • als u als kind niet de juiste aandacht heeft gekregen, of steeds met snoep werd getroost of beloond;
  • als u de neiging heeft bij spanning, stress of problemen te gaan snoepen, eten of drinken;
  • als u bent gestopt met roken;
  • als u na de zwangerschap geen borstvoeding geeft;
  • als u door de bijwerking van bepaalde medicijnen (zoals antidepressiva) meer eetlust krijgt;
  • als u een schildklier heeft die traag werkt.
  • Overgewicht komt zelden door een ziekte.

 

Adviezen

  • Probeer bij overgewicht niet verder aan te komen.
  • Door gezonder te eten en meer te bewegen wordt u fitter en zal uw gezondheid veel verbeteren. Soms zijn er extra redenen om op uw gewicht te letten, bijvoorbeeld als u veel te zwaar bent of een extra dikke buik heeft: vrouwen met meer dan 88 cm, mannen met meer dan 102 cm buikomvang. Of als u een hoge bloeddruk, een hart- en vaatziekte, diabetes of gewrichtsklachten heeft. Probeer dan heel geleidelijk een paar kilo’s af te vallen.
  • We bespreken samen hoe u dat het best kunt doen en hoe we u daarin kunnen ondersteunen.
  • Meer bewegenZorg dat u iedere dag minimaal een halfuur actief beweegt. Bijvoorbeeld stevig wandelen, fietsen naar de winkel of uw werk, zwemmen, intensief huishoudelijk werk zoals de ramen wassen of tuinieren helpen. Neem de trap in plaats van de lift, stap een halte eerder uit de bus of tram of parkeer uw auto op een afstand zodat u even kunt lopen. Alle kleine beetjes extra beweging helpen. Daardoor verbetert u uw conditie, traint u uw spieren en voelt u zich uiteindelijk fitter en gezonder. Door meer te bewegen voorkomt u dat u zwaarder wordt. Door bewegen alleen, valt u meestal nog niet af. Pas als u gezonde eetgewoontes langdurig volhoudt en één uur per dag stevig beweegt, valt u heel geleidelijk een paar kilo’s af.
  • Gezond eten Om niet verder aan te komen is het belangrijk dat u uw eetgewoontes blijvend verandert. Eet veel groente en fruit. In groente, fruit en volkoren-producten zitten waardevolle voedingsstoffen en weinig calorieën. Ze geven een vol gevoel, waardoor u minder snel te veel eet. Kies voor magere vlees- en melkproducten. Gebruik weinig vet bij het koken. Drink ten minste 8 tot 12 glazen vocht per dag (bijvoorbeeld, water, koffie en thee zonder suiker, verse sap of ‘light’-frisdrank) waarvan 2 tot 3 glazen magere of halfvolle melk(producten). Drink liever geen alcohol. Alcohol bevat veel calorieën. Als u gezond en gevarieërd eet, krijgt u alle voedingstoffen binnen die u nodig heeft. Vitaminen zijn dan niet nodig. Eet op regelmatige tijden. Drie maaltijden per dag en hooguit vier maal per dag een gezond ‘tussendoortje’: Bijvoorbeeld een biscuit of rijstwafel, een handje vol popcorn, ‘Japanse mix’ of zoute stokjes, stukjes tomaat, komkommer, radijs, bleekselderij of wortel. Sla geen maaltijden over, want dan grijpt u misschien naar ongezonde tussendoortjes.
  • Tijdelijk heel weinig eten heeft geen zin. In het begin valt u dan wel wat af. Maar zodra u meer gaat eten, stijgt uw gewicht weer. Vaak weegt u daarna nog meer dan voorheen.

Medicijnen

Het wordt sterk afgeraden om zogenaamde afslank-medicijnen te gebruiken. Er is onvoldoende bewijs dat deze middelen helpen en ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Hoe gaat het verder?

We kijken of en hoe u gezonder wilt gaan leven en maken dan samen een plan. Als u wilt afvallen dan is het verstandig om dat heel geleidelijk te doen. Mensen die snel afvallen komen daarna vaak weer aan. Een gewichtsvermindering van 5 tot 10% geeft al veel gezondheidswinst. Geef niet op als u even weer in uw oude gewoontes terugvalt. Begin gewoon opnieuw met uw gezonde leefstijl. Wanneer u de adviezen opvolgt, voelt u zich steeds fitter en heeft u minder kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten.

Nieuwe patient?

Download het inschrijfformulier en vul uw gegevens in.
Wij helpen u dan graag verder.

Download inschrijfformulier