Zwangerschap

Over het algemeen kunt u alles gewoon blijven doen. Er zijn maar enkele dingen waar u op moet letten.

  • Eet gezond en gevarieerd. ‘Eten voor twee’ is niet nodig, maar afvallen is nu niet verstandig. Rauwe producten kunnen besmet zijn. Groenten voor rauwkost moet u daarom goed wassen. Vermijd rauwe (ongepasteuriseerde) melk en zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (meestal staat dit op de verpakking). Zorg dat vlees goed doorbakken, gekookt of gerookt is. Eet geen (half) rauw vlees, osseworst of filet américain. Bewaar producten zo kort mogelijk en koop ze liever vers.
  • Wel wordt aangeraden elke dag 1 tablet foliumzuur (0,5 mg) in te nemen (bij voorkeur vanaf vier weken voordat u mogelijk zwanger raakt) tot en met de tiende week van uw zwangerschap. Foliumzuur vermindert de kans op een baby met een open rug. Foliumzuurtabletten kunt u zonder recept bij uw drogist of apotheek kopen.
    Soms wordt vanaf de vierde maand van uw zwangerschap extra vitamine D ( 10 microgram per dag) geadviseerd, maar het is niet duidelijk of dit wel zinvol is. Let op dat u geen extra vitamine A inneemt. Te veel vitamine A is schadelijk voor uw kind.
  • Medicijnen, medicinale crèmes of -pleisters en vrij verkrijgbare of alternatieve geneesmiddelen kunnen schadelijk zijn voor uw kind. Gebruik ze alleen na overleg met uw arts. Laat ook andere (tand-)artsen die u behandelen, weten dat u zwanger bent. Paracetamol is in de zwangerschap toegestaan.
  • Gebruik liever geen alcohol als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Bij uitzondering hooguit een glaasje kan waarschijnlijk geen kwaad, maar te veel alcohol is beslist schadelijk voor uw kind.
    Rook niet en probeer rokerige ruimtes te vermijden. Als u rook inademt, krijgt uw kind minder zuurstof en kan het minder goed groeien. Ook drugs moet u niet gebruiken. Wilt u stoppen met roken, alcohol of drugs, dan kunnen wij u vanuit de praktijk hierin ondersteunen.
  • Draag handschoenen wanneer u in de tuin werkt of de kattenbak verschoont. Contact met uitwerpselen van katten kan besmetting met toxoplasmose veroorzaken en dat kan schadelijk zijn voor uw kind.
    Probeer contact met bepaalde chemische stoffen te vermijden, zoals verf op terpentinebasis, bestrijdingsmiddelen of foto-ontwikkelvloeistoffen.
  • Het maken van röntgenfoto’s moet worden beperkt omdat de straling schadelijk kan zijn voor uw kind. Van beeldschermen en magnetrons is geen schadelijkheid aangetoond.
  • De meeste dingen zoals werken, sporten, fietsen en vrijen, kunt u gewoon blijven doen, voor zover u zich er prettig bij voelt. Als u bij inspanning vaak ‘harde buiken’ krijgt, kan dat een teken zijn dat u het rustiger aan moet doen. Sporten waarbij u makkelijk valt of met anderen botst, kunt u beter vermijden. Duiken met zuurstofflessen mag ook niet.
  • Als u naar verre landen wilt reizen, informeer dan ruim van te voren welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen en wat het advies voor u als zwangere. Vliegen kan medisch geen kwaad maar na 32 weken zwangerschap kan de vliegmaatschappij u weigeren. Vraag dit dus eerst na. Gaat u naar de bergen, ga dan bij voorkeur niet hoger dan 2000 meter.

 

Hoe gaat het verder?

Er wordt bloed afgenomen om een aantal kenmerken van uw bloed te bepalen en om te controleren of u bepaalde infectieziekten heeft (gehad). Neem contact op met de praktijk als iemand in uw omgeving een kinderziekte heeft zoals rode hond of de vijfde ziekte en u deze ziekte zelf nog niet heeft gehad.

Wanneer u voor controle komt, meten we de bloeddruk en kijken we of uw kind goed groeit.